Ekcentrično vijčasta pumpa

KARAKTERISTIKE EKCENTRIČNO VIJČASTE PUMPE

Ekcentrično vijčasta ili ekcentrično pužna ili često samo mono pumpa (crpka) je fleksibilna u pogledu rada i primjene, što je faktor koji joj je omogućio postizanje značajnog tržišnog uspjeha.
Njezina jedinstvena svojstva čine ju prikladnom za upotrebu u raznim industrijama. Glavna značajka ove vrste pumpe je jednoliki protok proporcionalan brzini.

  • Samousisavajuća s maksimalnim kapacitetom usisnog dizanja do 8 mWC (primjena s malim NPSHa), ovisno o veličini, broju stupnjeva i brzini pumpe.
  • Kapacitet za pumpanje heterogenih proizvoda koji sadrže plinove, krute, abrazivne i vlaknaste materijale u tekućoj matrici.
  • Pumpanje medija niske ili visoke viskoznosti.
  • Sposobnost doziranja medija.
  • Pumpanje s malim pulsacijama uz minimalno vlačno naprezanje proizvoda koji se obrađuje.
  • Visok tlak crpljenja (6 bara po stupnju).
  • Pumpe su dostupne s jednim do osam stupnjeva, ovisno o potrebnom tlaku.

Ekcentrično vijčasta pumpa volumetrijski je, samousisavajući rotacijski uređaj. Dijelovi za “prijenos” sastoje se od dva elementa, rotora i statora.
Rotor, tipično metalni, jednokraki ili višestruki vijak sa zaobljenim navojem, izuzetno velikog koraka, znatne duljine i velike ekscentričnosti u odnosu na promjer jezgre. Stator, tipično iz elastomera, ugrađen je u šupljinu u obliku 2 ili više vijaka, dvostrukih navoja, u usporedbi s rotorom i s istom ekscentričnošću.
Rotor, rotirajući unutar statora, prisiljen je izvoditi hipocikloidno rotacijsko-translacijsko kretanje. Ova spojnica dvaju elemenata uvijek stvara dodirnu liniju duž profila koja jamči brtvljenje između njih. Ovim se kretanjem stvara nepropusna komora koja se spiralnim pomicanjem pomiče od usisnog kućišta do kućišta isporuke.
Serija Diamond ima patentirani univerzalni zglob koji osigurava vrhunske performanse i nevjerojatnu fleksibilnost upotrebe. Standardizacija cijelog asortimana proizvoda postignuta ovim zglobom rezultirala je optimalnim upravljanjem rezervnim dijelovima, kao i pojednostavljenim i ekonomičnim održavanjem, bez žrtvovanja pouzdanosti i dugog vijeka trajanja.

DETALJAN OPIS EKCENTRIČNO VIJČASTE PUMPE

Vijčana pumpa zbog malih dimenzija gornjeg dijela, omogućuje pumpanje proizvoda bez pulsiranja i održava medij nepromijenjenim. Podnosi prisutnost čvrstih dijelova i možete biti pogodna za pumpanje tekućine viskoznosti do 1.000.000 cP.

Pompa monovite sezione

SASTAV EKCENTRIČNO VIJČASTE PUMPE

ROTOR – oblik vijka kružnog presjeka, okrećući se prema statoru, omogućuje pumpanje tekućine. Tlak pumpe ovisi o broju stupnjeva. Svaki stupanj može pumpati protiv tlaka do 6 bara. Nova Rotors ima dvije vrste rotora: standardni i dugački korak koji, s obzirom na isti promjer i ekscentričnost, udvostručuje kapacitet povećavajući performanse crpke.


STATOR – To je fiksni dio od vulkanizirane gume, koji se nalazi na metalnoj cijevi, oblikovan je poput kružnog vijčanog kamenoloma u kojem se okreće rotor.

Standardni

passo corto

Tip dugog koraka

passo allungato

Ujednačene debljine gumenih stijenki

This image has an empty alt attribute; its file name is statoreEVENWALL.jpg

PRIJENOS I ZGLOB – podupire aksijalnu silu i preneseni moment između spoja rotora i pogona.


TIJELO PUMPE – struktura iz koje se pumpa tekućina. Dostupno s puno vrsta spojeva.


MOTORIZACIJA – uređaji koji pokreću pumpu: motor, ručni varijator, reduktor, frekvencijski pretvarač…


SPOJKA

Close Coupled

dn

Type J Bearing Housing

jn

Type F Modular Bearing Unit


BRTVA – veza između fiksnog dijela i rotirajućeg dijela pumpe kako bi se spriječio izlaz medija. Odabir tipa brtvljenja ovisi o mediju koji se transportira.

%d blogeri kao ovaj: